Hoof Armor, tips & tricks, do's & dont's
Bewaren van een aangebroken refill van Hoof Armor betekent dat je niet heel ingewikkeld hoeft te doen!
- Verwijder het mengtuitje (nozzle) niet van de cartridge. Deze fungeert nu als dop. Hoof Armor droogt namelijk in, dus vanaf de opening van het mengtuitje naar achteren, richting de cartridge. Dat betekent dat, wanneer je de volgende keer het weer wilt gebruiken, je het mengtuitje kan vervangen en direct aan de slag kan gaan!
- Ontkoppel de druk van de dispenser op de cartridge door het zilveren hendeltje aan de achterzijde van de cartridge omhoog te drukken; de schuif kan dan naar achteren gehaald worden, zodat er geen druk meer op de cartridge bestaat.
- Bewaar de cartridge (aangebroken of niet) koel in de zomer en warm in de winter. Laat Hoof Armor niet in de zomer in je auto liggen! De beste bewaartemperatuur is tussen de 50°F-80°Fahrenheit (ofwel, 10°C-25°Celcius).
- Mocht er na vervanging van het mengtuitje toch geen vloeistof naar buiten komen, dan is de uitgang van het component Kevlar verstopt geraakt. Pak dan een paperclip, vouw deze uit en steek deze een 2 a 3 mm in de opening van de grote vulling van de cartridge. Om dit te kunnen doet, moet je het mengtuitje verwijderen.
Dat klopt!
Op het moment dat de twee ingredienten met de hoef en zuurstof in aanraking komen, begint het proces waarbij enigszins warmte vrij komt. Het is niet heet, maar het voelt wel warm aan. Sommige paarden merken dat warmteverschil ook op, en sommige paarden niet. Na circa 2 minuten neemt het geringe warmteverschil af.
Stop
Als de hoef vochtig is, of nat, als gevolg van regen, sneeuw of blubber, dan heeft het geen zin om Hoof Armor aan te brengen. Het zal dan niet hechten.
Het beste is om het paard de avond er voor droog te zetten, zoals in een stal. Eventueel kan met een föhn of iets dergelijks de hoef droog geblazen worden, maar dit geeft minder garantie dan echt droge ondergrond te bieden.
Talkpoeder voorkomt dat Hoof Armor een afdruk achterlaat op de poetsplaats of een andere vloer, terwijl je het juist op de hoef wilt hebben. Talkpoeder voorkomt die afdruk.
Breng je het aan terwijl je paard op zaagsel of droog zand staat, dan kun je de hoef na het aanbrengen gewoon los laten en is talkpoeder niet nodig.
Hoof Armor kan tot zes weken blijven zitten, maar in dergelijke situaties is het verstandig om na 2 tot 3 weken de behandeling te herhalen. Pete Ramey adviseert iedere twee weken, maar dat terzijde. Het ligt immers ook aan de hardheid van de bodem waarop jouw dier beweegt!
Nieuw mengtuitje er op gedaan, maar er komt niets uit en je kan de dispenser niet indrukken?
- Ontkoppel de druk van de dispenser op de cartridge door het zilveren hendeltje aan de achterzijde van de cartridge omhoog te drukken; de schuif kan dan naar achteren gehaald worden, zodat er geen druk meer op de cartridge bestaat.
- Het is de uitgang van het component Kevlar dat verstopt is geraakt. Pak dan een paperclip, vouw deze uit en steek deze een 2 a 3 mm in de opening van de grote vulling van de cartridge. Om dit te kunnen doet, moet je het mengtuitje natuurlijk verwijderen. Draai hierna het mengtuitje er weer op en probeer nogmaals.
Hoof Armor is geen stopverf, maar een vernislaag….
- Hoof Armor breng je heel dun aan, net als een laklaag of vernislaag op een dure en antieke kast. Je wilt geen klodders, geen strepen, geen druipers. Zo dun mag het dus aangebracht worden! Meer is absoluut niet beter, net als bij het schilderen van je raamkozijn.
- Net als bij het schilderen van een raamkozijn, hecht de verf niet goed wanneer het te dik wordt aangebracht. De dikke klodder verf wordt dan wel aan de buitenkant hard, maar daaronder blijft het wat zacht. Denk maar aan te dikke verf waar je je duim in kan afdrukken. Dat is niet goed. En bij Hoof Armor is dat precies eender.
- Als het gaat schilferen, dan heb je het dus te dik aangebracht! Ga dan met een staalborstel of andere harde borstel over de hoef, en probeer te zien waar het niet gehecht heeft en breng opnieuw aan.
- Hoogstwaarschijnlijk kun je het niet goed zien, omdat Hoof Armor niet zichtbaar is wanneer het juist aangebracht is. Breng dan nogmaals aan op de hoef.
- Twee keer vlot achtereen aanbrengen, met een dunne laag, geeft extra bescherming (bijvoorbeeld tijdens een trail of trektocht). Eenmaal een dikke laag aanbrengen, is weg gegooid geld.
Je ziet het niet, maar het zit er wel!
- Wanneer je Hoof Armor aanbrengt, ziet het er uit als een glanzende coating. Dat veranderd zodra het paard gaat lopen.
- Denk niet dat het er niet zit, want het zit er wel!! Twijfel je? Pak dan de hoef op en bekijk de slijtage aan de hoef. Zie je geen slijtage, dan doet Hoof Armor zijn beschermende werk voor de hoef.
- Soms, als je de hoef nat maakt, is het mogelijk nog wat glanzende stukjes te zien.
Nee, je hebt echt een mengtuitje nodig.
De cartridge bestaat uit twee delen met aparte ingrediënten, die in een bepaalde verhouding effectief zijn. Het mengtuitje mixed deze twee delen. Daarom is het van belang het juiste mengtuitje van de juiste lengte te gebruiken. Het inwendige van het mengtuitje bestaat uit een raster.
Het mengtuitje laat je na gebruik zitten en fungeert daarmee als dop. Wanneer je rechtstreeks vanuit de cartridge de twee delen laat samen vloeien, creëer je niet de juiste gemengde mix die nodig is om Hoof Armor effectief te laten zijn. Kortom, dan heb je product verspild en Hoof Armor kan zijn werk niet goed doen. Bovendien, omdat het zo snel droogt, raakt je cartridge verstopt, en droogt er direct wat product al op in de cartridge zelf. Ook een verspilling….
Je kunt voelen, tijdens het aanbrengen, dat het mixen goed is gegaan wanneer Hoof Armor op de hoef wat warm wordt. Dit is het effect van de twee ingrediënten die samen zijn gekomen en goed gemixed zijn.