Jeroen de Jong, hoefsmid in Gelderland, is enige tijd geleden naar Frankrijk geëmigreerd en woont nu nabij Nevers (centraal Frankrijk). Vanuit zijn expertise heeft hij Hoof Armor altijd bij zich.
Een klant meldde zich met een paard dat het ‘navicular syndrome’ heeft, ofwel hoefkatrolontsteking. In het verleden was het paard daarom door een andere smid op eggbars gezet. Eggbar hoefijzers lopen geheel rond.
Helaas heeft dit het proces in de hoef meer slecht dan goed gedaan en leverde dit veel pijn en ongemak op voor het dier. Jeroen heeft zijn ervaring en kennis op de situatie los gelaten en constateerde een gevoelige en overbelaste diepe buigpees, redelijke gevoelige hielen en een dunne zool die – krap aan – voldoende bescherming bood aan het hoefbeen. Ook de straal was ongezond. Een plan van aanpak was noodzakelijk, maar eerst moesten de ijzers er onder vandaan, om zo ook de hoefwand nauwkeurig te kunnen inspecteren.
Na het verwijderen van de ijzers bleek het paard een toonlander te zijn, wat zoveel betekent dat hij de hielen ontlast en zijn hoeven verkeerd om gebruikt. Hierna heeft een eerste bekapping plaats gevonden, waarbij zorgvuldig is gekeken wat wel en niet verwijderd kon worden. Daarmee is een begin gemaakt met het herstel van de hoef en zijn functie, waarbij rekening is gehouden dat het paard wel moet kunnen blijven bewegen. Tot slot is Hoof Armor aangebracht. Al na de eerste 20 meter na de eerste bekapping ging het paard vlak landen. Kortom, het paard durfde en kon zijn hoef al beter gebruiken op een enigszins normale wijze. Zoals Jeroen zei: ‘De eigenaresse was meteen om 😊’ en gaat nu zelf tussen de bekappingen door aan de slag met Hoof Armor!
De verwachting is dat na de volgende bekapping het paard wel op de hiel kan en durft te landen. Omdat het paard momenteel niet hoeft te werken, heeft Jeroen voor deze aanpak gekozen. Wanneer dat niet het geval was geweest, had hij gekozen voor een ijzer met break-over, zo ver als mogelijk naar achteren gelegd, de takken van het ijzer afgerond voor een zachtere landing en een zooltje met vulling toegepast om de straal en de hielen te activeren. Al met al een duur beslag als tussenstap naar barefoot. Deze hele stap kon Jeroen over slaan door de inzet, en de effectiviteit, van HoofArmor.
Hieronder de foto’s voor en na deze eerste bekapping.
Voor de Formule-1 liefhebbers: Jeroen woont relatief dichtbij het Circuit Magny-Cours waar tot en met 2008 de Grote prijs van Frankrijk werd gehouden in het kampioenschap voor de Formule 1.
Je kan Jeroen de Jong vinden op Facebook via deze link.