Marielle Heuvelman (NL), klauwverzorging koe (Dutch)

Klauwverzorging Koe

In de melkveehouderij is het gebruikelijk dat koeien één tot twee maal per jaar gezien worden voor klauwverzorging. Dan gaan alle koeien de bekapbox in en worden de klauwen bijgewerkt waar nodig. Mariëlle Heuvelman verteld:

“Koeien lopen in de winter meestal op betonroosters en dan is sprake van natuurlijke slijtage van de klauw; in de zomer gaan ze (gelukkig op de meeste bedrijven) ook veel in de weide, maar om daar te komen lopen ze ook weer veel over een kavelpad. 

Voor koeien is het overigens vooral heel belangrijk dat de voeding op orde is. Vaak kan je al aan het soort kuilgras inschatten, wat de problemen het komende jaar zullen zijn, zoals bij kuilgras met veel energie en weinig structuur. Enfin, een zijstraat. 

De koeien die kreupel zijn, komen natuurlijk eerder – of vaker – voor behandeling, al ben je eigenlijk altijd te laat wanneer een koe zichtbaar kreupel loopt. In dat geval is er al vaak een flinke zweer, een witte lijn defect en/of mortellaro (een zelfde soort bacterie als bij rotstraal bij paarden) aanwezig. Het is voor een veehouder ook wel lastig om er bovenop te zitten op individueel koe-niveau. Bij bijvoorbeeld meer dan 100 koeien is er niet de tijd om elke dag een koe in een bekapbox te zetten om te behandelen (al zou dat zeker beter zijn), en uit de hand behandelen is bij de meeste koeien echt geen optie. Ik weet wel zeker dat het een koe aan te leren is, een voetje geven, of dat ze blijft liggen wanneer er wat gedaan moet worden aan de voeten.”

De ervaring met Hoof Armor is een beetje tweeledig, aldus Mariëlle. Zo geeft ze aan dat het super werkt bij witte lijn defecten, dunne zolen en necrose. Het mindere is dat het aangebracht moet worden op een droge ondergrond.

Mariëlle vertelt verder: “Vooral bij witte lijn defecten en necrose, proberen we zoveel mogelijk aangetast weefsel weg te halen. Wat dan toch wat bloed geeft, dan kan je niet meer behandelen. Dan gaat de koe eerst in verband met koper-zink pasta. Het bloeden kan dan gestelpt worden en de hoef blijft schoon en droog. Eén of twee dagen later kan het verband er af en wordt Hoof Armor aangebracht. Dan zie je de mooiste resultaten ontstaan; door Hoof Armor wordt het defect (met het levende weefsel) goed beschermd tegen mest en urine waardoor de genezing veel sneller verloopt. Op de gezonde klauw word vaak een klosje geplakt om de beschadigde klauw rust te geven om te genezen.

Bij een dunne zool is het meest eenvoudig om Hoof Armor aan te brengen; dit kan direct na het bekappen. 

Dus conclusie: Werkt super fijn als bescherming tegen mest, urine en bacteriën. Ik heb Hoof Armor bij me omdat het wel hele mooie resultaten geeft. En eigenlijk hoop ik dat de veehouder gemotiveerd wordt om het zelf te gaan toepassen, nadat hij het verband bijvoorbeeld heeft verwijderd. Met Hoof Armor zijn er net betere omstandigheden om te genezen, waardoor een blijere koe, die beter eet en uiteindelijk meer melk geeft.”

In het contact met Mariëlle schrokken we een beetje van ‘in het leven’ werken van de klauw. Mariëlle geeft aan dat het wel een beetje normaal is dat het leven geraakt worden. Dat heeft vooral te maken omdat al het aangetaste materiaal echt weggehaald moet worden, zodat het niet gelijk een nieuwe bron van infectie kan worden.

Hier onder nog twee foto’s van koe met flinke witte lijn defect. Deze had twee dagen in het verband gezeten. Een foto van net bekapt, en een foto met Hoof Armor en afgesloten met talkpoeder, zodat de koe direct weer terug kan naar de groep. Tevens nog een foto van een dwarsdoorsnede van een klauw van een koe, welke meer dan veel gelijkenissen heeft de hoef van een paard.

Marielle Heuvelman,

Klauwverzorging voor rundvee, ook wel rundveepedicure of klauwbekapper genoemd.

Klauwverzorging Koe

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De waardering van www.hoofarmor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 78 reviews.
Wij gebruiken cookies op deze website, zodat we jouw en onze beleving van deze website kunnen optimaliseren. Als je door gaat op deze website, dan gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.